Fysiotherapie houdt zich bezig met het bewegend functioneren van het menselijk lichaam.
De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt cliënten met klachten over de houding of het bewegingsapparaat.

Curatieve en preventieve behandelingen
Bij de fysiotherapeut kunt u terecht voor behandeling van klachten (de curatieve kant),maar ook ter voorkoming/verergering van klachten (de preventieve kant).

Verwijzing door huisarts of specialist.
Afhankelijk van uw situatie kunt u ook door uw huisarts of specialist naar de fysiotherapeut worden verwezen. In bijzondere gevallen kan er aan huis worden behandeld.

DTF: Direct Toegankelijkheid Fysiotherapie
Sinds 1 januari 2006 kunt u ook zonder verwijzing bij de fysiotherapeut terecht.

Medical Taping:
Zeer effectieve taping techniek om ondersteuning aan spieren te geven. Heeft ook invloed op bindweefselniveau en voor de lymfeklieren. Zo heeft kinesiotaping een positieve invloed op het afvoeren van vocht.

Nieuw bij Your Fysio:

Dry Needling:
Dry Needling is een invasieve behandeltechniek, waarbij een gespecialiseerd fysiotherapeut  gericht een zeer dunne naald in de huid en/of spier plaatst. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van kleine verhardingen in spieren (triggerpoints), die voor flinke, uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

 

Dry Needling wordt in Azië de westerse vorm van Acupunctuur genoemd. Verwar Dry Needling alleen niet met de Traditionele Chinese Geneeswijzen waar de huidige Acupunctuur veelal op gebaseerd is.

 

Dry Needling is gebaseerd op de neuroanatomie en neurofysiologie.

 

“Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

 

Dry Needling is zeer geschikt om een snel herstel te bereiken. Als de spieren ontspannen zijn, kan er namelijk gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie. Dry Needling is geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling.

 

 

Hoe werkt Dry Needling?Wat voel je tijdens Dry Needling?
De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. De fysiotherapeut voelt eerst waar de strakke streng en het triggerpoint bevindt. Het triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de fysiotherapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe. Dit is een niet pijnlijk. Dit kan een dof gevoel geven.

Als de punt van het naaldje de kleine spierverharding bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een (electrisch-) schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan de uitstralende pijn, die door het triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling.

Wat voel je na een Dry Needling behandeling?
Dit is per persoon verschillend. Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen. Dit duurt meestal niet lang: hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men direct na de behandeling verbetering ervaren in kracht en coördinatie en bewegelijkheid. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning of een ontspanning lokaal in de spier.

 

Wat zijn de voordelen van Dry Needling?
Hoewel de techniek van Dry Needling meestal als onprettig ervaren wordt, is hij zeer effectief om een snel herstel te bereiken. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

 

 

Dry Needling is geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling. Bij de 1e screening bekijken we welke behandeling het beste bij jou past.

Reiniging van het menselijk lichaam is een reiniging van de ziel – Your Fysio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *